REPORAGE I TIDNINGEN KULTURNYTT

Av esmetoden 

De sex miljöriktiga prestationskemikalierna i ES METODEN

”Samla in färgresterna i tjocka sopsäckar och lämna till miljöavfall, det ingår i KONCEPTET ES-METODEN”

KONCEPTET ES-METODEN. Pågående färgborttagning med den unika metoden.

ES2 utanpå och EStunn i alla träenheter i färgbad

ES Färglösningar är möjlighet till sex produkter, EStunn, ES, ES +, ES1, ES2 och ES4, avancerade färglyftare lager efter lager, för både inomhus- och utomhusbruk. Men var kan den egentligen användas? Vi ställde frågan direkt till grundaren och experten Christer Grenbäck med esmetoden.se.

– Den kan bearbeta på alla organiska ytor, inne som ute, olika typer av ytor som t ex i fastigheten som golv, vägg och tak i gips, puts, betong, sten och trä eller metall som aluminium. ES Färglösning är olika prestationskemikalier för styrd färgborttagning för ytor med lager på lager av olika färgskikt. Man ska använda koncentrat, under torra förhållanden och appliceras i ett eller två steg på lodrät yta.


– Färglösning ymnigt/ flödigt utanpå ytan, arbeta inte in medlet, med högtrycksspruta, långhårig roller eller pensel. Pensel använder Du som spackelspade. Lägg på tjockare lager på kallare ytor. Tillsätt eventuellt värme för snabbare verkan, men jag föredrar kallare yta och därmed längre verkan. Låt verka över helgen, ta bort plastfolien på måndag, lägg på mer utanpå och ta tisdag är mitt tips. Om Ni vill ta många lager, inte helgen annars. Skölj efteråt med natursvamp i varmt vatten, säger Christer Grenbäck.

När uppnås bästa resultat?
– Verkningstiden är 2 minuter till 24 timmar (låt verka 3 och upp till 48 timmar vid lägre temperaturer beroende av produkt, se produktblad). En kall yta får självklart en längre verkningstid. Och längre tid är bra för resultatet. Yttemperaturen bör vara +7*C till +35*C. Temperatur på +10*C till +25* är ofta att föredra och +10*C på putsfasad, är inte fel.

”/”

Du har berättat om din ES-METODEN men är den miljöanpassad och användarvänlig?
– Alla ES Färglösning är miljöriktiga produkter, ES4 är så miljöriktig att den inte ens är miljömärkt, den är snällare mot miljön än diskmedlet Du har i köket, inte ens upptagen på list med utropstecken, dvs de produkter som är irriterande.

Och icke alkaliska, kräver ingen neutralisering efter färgborttagning, biologiskt nedbrytbara. Bara att måla med ny giftfri diffusionsöppen färg, som andas till framtiden. I och med att vi ofta löser upp farliga färger, blir funktionen att ES Metoden är miljöanpassad.

”/”

Så och ES1, färglyftaren till intakt färgskinn, framtagen för Plastisol på plåttak. ES4, som senast på begäran av kommun är framtagen av kemisterna vid vår fabrik i Uppsala, för att lösa de gamla giftiga båtbottenfärgerna tex International vc 17. Jag har bearbetat Naturvårdsverket under mer än tio år, och plötsligt blev det bråttom att ta fram medel. ES4 behöver inte ens miljömärkas men löser alla de typ av färger vi testat den på, på ett helt användarvänligt sätt utan att ens irritera ytan inunder.

Här löser vi upp den farligaste, giftiaste båtbottenfärgen med en prestationskemikalie som heter ES4. Den kemikalien kräver inte ens miljömärkning. Per Karneke +46 707456201

– Gemensamt för konceptet ES-metoden är att vi med medlen löser eller lyfter upp ytskydd som gamla ”plastfärger”, innebär då ofta att där finns allergiframkallande konserveringsmedel och blyvitt samt arsenik i äldre färger. Därför är metoden som sådan MILJÖANPASSAD även om medlet ES4 är riktigt miljöriktigt.

– Kapsla in lyft upp och avfallshantera med ES-METODEN.

Och använd smidiga billiga nitrilhandskar som Du slänger vid dagens slut och ögonskydd vid applicering, särskilt viktigt om man använder spruta. För hur säker en produkt är så är ögonen viktigare.

Finns det andra tips man bör tänka på när man använder ES-metoden?

– Om Du inte använder Olfa Skrapan med 300 eller 600 mm skaft och istället skjuvar med hetvatten flatstråle som man ibland väljer på plåttak. Använd då 200-350 bar och 16-23 liter per minut i hetvattenflöde. Och aldrig en verksam högtryckspump på ett tak under ES-metodens verkningstid. Du behöver aldrig skräpa ned på marken med vår metod. Vi har gjort ommålning av plåttak i tex. centrala Göteborg utan att använda högtryckspump på taken. God miljö är det viktigaste vi har!


– Ta hand om det gamla giftiga färgpigmentet blyvitt som finns i gamla färger. Kapsla in det i plastfolien och i det tjockflytande färgborttagningsmedlet i stället för att andas in det vid mekanisk skrapning.
– Jag rekommenderar 3M, Scotch blue Painters Tape, 2090FRS-M eller L, eller motsvarande utanpå. Till undertak väldigt tunn folie, 3M Hand masker är här den bästa, säger Christer Grenbäck. Övriga är av fabrikat Tesa, Stokvis eller liknande tunn plastfolie som är statistik laddade och självhäftande.

Christer berättar att man ska undvik luftblåsor, och låta folien fästa statiskt på färgborttagaren för annars blir det fel. Man ska inte trycka in färgborttagaren. Inte heller stryka ut den, låt den bara ligga flödigt och jämnt, låt sedan folien häfta själv utanpå.

Viktigt att täta upptill mot regn med lämplig tejp. Större ytor, planera ytan bit för bit, låt tiden göra jobbet på nästa yta, samtidigt som du skrapar av den tidigare ytan. Christer säger ”låt den viktiga tiden med medlet ha sin gång” för bästa resultat.

– Använd lämpligt verktyg, från plastkniv, nagelborste, klickskrapa, till ergonomisk Bahco skrapa med vågigt metallblad eller gummiraka, skölj efteråt med vatten i anpassad svamp. Låt torka. Åtgång: från 0,2 liter/kvm och lager. Förvaras mörkt och svalt. Skadas icke om det fryser, fortsätter att verka nästa dag vid + grader. Flytande rester och tvättvätska utgör farligt avfall och skall inte hällas ut i avlopp eller dagvattenbrunn.


Regalskeppet VASA OCH ES-METODEN
Vasa är en riktig skattkammare från 1600-talet som bjuder på en rik historia om livet ombord på ett krigsskepp.

Vasamuseet
Vasamuseets väggar, ES-Metoden.

– Antikvariskt styrd färgborttagning med ES i krävande miljö. Lasse Sandberg +46 705282855 höll i projektet.( se kontaktinformation ) Väggarna i salen behövde en ordentlig genomsyn. Färgen på väggarna vid skeppet behandlades via ES-metoden med utmärkt resultat, säger Christer Grenbäck.

2009 upptäckte Kungen att en flaga fanns på golvet i Rikssalen på Stockholms Slott, det visade sig vara större än en flaga som lossnat från taket. Detta upptäcktes ett år innan Kronprinsessparets bröllop. Nu blev det bråttom att ta in expertis och hjälp. Det hela landade i att Lasse använde ES-metoden med Clickskrapor i hela Rikssalens innertak på 16 meters höjd i slottet.

Middagen kunde genomföras
Den stora bröllopsmiddagen intogs i Rikssalen på Kungliga slottet. Alla regerande generationer av ätten Bernadotte var representerade i valet av silver, porslin och glas vid dukningen av honnörs- och huvudborden i Rikssalen.

Kronprinsessparets bröllop
Det kungliga bröllopet den 19 juni 2010 mellan H.K.H. Kronprinsessan och herr Daniel Westling var det första kvinnliga tronföljarbröllopet någonsin i svensk historia och middagen kunde hållas i Rikssalen tack vare Larsson&Örnmark AB och ES-metoden med ES.
– Vi lyckades med bravur återställa rikssalen till sin ursprungliga prakt. Tyvärr blev jag aldrig inbjuden till bröllopet ”skrattar” Christer Grenbäck.

När man renoverar ett trapphus. Om det så är en koja eller slott Vad bör man då tänka på?
– Inkapsling bör ske med en förtjockad ES produkt. Det gör att inget farligt damm bildas och inga farliga ångor uppstår. ES eller ES + behövs för också för inomhusbruk och löser allt från akryl till epoxifärg. ES+ kan lyfta något lager av plastfärgen och ES kan lyfta resterande. ES2 lyfter den tjocka färgen och kan lyfta flera lager av färgen. Den är skonsam och oerhört effektiv för färgborttagning. Fungerar året runt, lager efter lager tas bort som sedan kapslas in och avfallshanteras, Säger Christer Grenbäck.

Här bjuder Christer Grenbäck på fem tips på vägg!

  1. Häng upp plastfolien med silvertejp i rulle längst upp inunder taket. Applicering nedifrån och upp flödigt med ESmetoden på lodräta ytor.
  2. Fästlager, applicera ES, ES + och ES1 i två steg på lodrät eller brant yta, de övriga ES2 och ES4 i ett steg. Vänta 10-30 minuter beroende av temperatur applicera igen.
  3. Första steget; Om pensel, använd den som spackelspade, vänster, höger etc. Andra steget, dutta med långhårig roller eller liknande. Fästlager+ arbetslager totalt från ca 0,2 l/kvadratmeter/lager totalt mycket rikligt, flödigt, tjockt så att det vill rinna, ymnigt och jämntjockt.
  4. Ta ned den viktiga plastfolien, försiktigt dra ut från silvertejpen i 45 grader. Låt den själv sätta sig elektriskt mot färgen på väggen. Rör ej den tjocka ytan med ES produkt. Punktera större blåsor, från 0,5 m.
  5. Applicera igen, normalt behövs 2-3 appliceringar för att uppnå rätt underlag eller ytrent, återanvänd plastfolien om lämpligt och möjligt. Avlägsna antal färglager till rätt underlag för nytt giftfritt lager med hållbarhet.

Efter verkningstid vad händer då?
– Skrapan måste vara anpassad till underlaget. Skölj med vatten och den grova svampen eller borsten efteråt. Låt torka ordentligt. Låt tiden göra jobbet, låt ESmetoden göra jobbet medan du tar ledigt under helgen, ”skrattar” Christer Grenbäck. Ta plasten på måndag, lägg på ytterligare för att aktivera, ta flera lager på tisdag utan att plasta in måndag.

Riddarholmskyrkan måste väl vara ett objekt att vara stolta över?
– Ja! Vi på Företaget ES Metoden är mycket stolta över att med färgborttagning via ES och ES-metoden ta oss an kyrkan. Inför ommålning av kyrkan var vi tvungna att gå försiktigt fram. Detta är de svenska kungarnas gravkyrka och Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Här vilar bland andra de medeltida kungarna Magnus Ladulås och Karl Knutsson Bonde, säger Christer Grenbäck.

– Med Drottning Kristina som enda undantag, vilar här de svenska regenterna från
Gustav II Adolf (d. 1632) till Gustaf V (d. 1950). Kyrkan är främst en grav- och minneskyrka, som förvaltas av Riksmarskalksämbetet och Statens Fastighetsverk.

ES-metoden som användes fungerar genom att den kapslar in färgen efter man applicerat produkten så att man enkelt kan avlägsna färgen från dess yta och sedan avfallshantera på ett miljöanpassat sätt. Lasse Sandberg håller på med att avancerat ta bort färgen runt de gamla blyinfattade fönstren i kyrkan, säger Christer Grenbäck. Varje bit på rätt plats, se gärna video på Youtube.

– Om Du ersätter Olfa Skrapan (med 300 eller 600 mm skaft) och istället skjuvar med hetvatten flatstråle, använd då inte gärna högre kapacitet än 350 bar och 21 liter per minut i hetvattenflöde. Och aldrig en verksam högtryckspump på ett tak under ES-metodens verkningstid. Du behöver aldrig skräpa ned på marken från taket med vår metod. Vi har gjort ommålning av plåttak i tex. centrala Göteborg utan att använda högtryckspump på taken.

– Vi avslutar med miljön. En god miljö är det viktigaste vi har, för hållbarhet av alla våra organiska ytor, använd ES-METODEN säger Christer!

Du läser tidningen Kulturnytt här

https://www.facebook.com/plugins/like.php?href=https://www.esmetoden.se/reportage-i-tidningen-kulturnytt/&layout=button_count&show_faces=false&width=105&action=like&colorscheme=light&height=21Föregående artikel MILJÖ HÅLLBARHET

RELATERADE ARTIKLARMER FRÅN SKRIBENTEN

Gustaf Vasa kyrka och ES-METODEN

MILJÖ HÅLLBARHET

URVAL AV REFERENSER

ES-METODEN ! GER RESULTAT EFTER TVÅ MINUTER!

© ESMetoden Design & SEO Jonny Bothin | All rights reserved ESMetodens artiklar

SJUGLASVAGN

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.

Rikssalen kungliga slottet
Rikssalen kungliga slottet
En ny metod att bedriva praktisk kulturvård som gör jobbet effektivare och snabbare. Låter det bra? Klart det gör. En stor del av arbetet som bedrivs på exempelvis våra muséer består i att lyfta ytskikt bestående av gamla kemikalier. Gammal färg, lim, etc avlägsnas idag med hantverksmässiga metoder som är allt annat än nyskapande. Nu går det med hjälp av ES-metoden att göra samma arbete snabbare och säkrare.

Förbehandla putsfasad, avlägsna skonsamt den gamla färgen innan ommålning. Du behöver inte förstöra putsen, utan skrapar av färgen med tex Olfa Skrapare. Årets Fasad 2020 gjordes med ES-METODEN. Behöver du ta bort gammal färg innan målning på ditt hus, torp, gods eller slott? Då finns ES-metoden som skapades av Christer Grenbäck. Den unika metoden ingår sedan många i Byggnadsvård år även vid utbildning till Kulturmålare i Sverige.

Drottningholms_slott_rikssalen_2011-Takcare Ytskydd-ES-Metoden
Färgborttagningsmedel ES, ES metoden.